Mitől tűnsz minimum 10 évvel fiatalabbnak?

Az egészséges táplálkozás legfőbb alapelvei

1./ Nem tagadunk meg ételt és nem félünk semmitől, nem szorítjuk magunkat korlátok közé.
2./ Nem táplálkozunk egyoldalúan.
3./ A mennyiséget jól választjuk meg, nem számolgatjuk a kalóriákat, mert tudjuk: „mérték az érték”.
4./ Elfogadjuk, hogy minden táplálék a mi javunkat szolgálja, mert minden étel, gyógyító hatású.
5./ Enyhén keserű, enyhén fanyar, enyhén csípős, enyhén savanyú, enyhén sós és enyhén édes ételek a legegészségesebbek.
6./ Táplálékunk változatos ízvilágú.
7./Hallgatunk testünk vágyaira, bízunk annak ösztöneiben, tudjuk, hogy szervezetünk méregtelenítő funkciói remekül működnek, melyhez a természettől bőven kapunk támogatást.
8./ Minden ételt áldással és hálával fogadunk.

A legegyszerűbb ételtársítási 1×1 

– Szénhidrátot állati fehérjével NE – azaz kenyeret, tésztát, krumplit és a gabonák egy részét hússal és tejtermékkel ne fogyasszuk!

Tejet és tejterméket lehetőleg csak magában, kivéve az az egy kanálnyi joghurt vagy tejszín, amivel habarunk vagy ízesítünk.

Gyümölcsöt tejtermékkel SOHA!

Zöldségeket szinte mindennel lehet fogyasztani, kivéve a hüvelyest, amit keményítőkkel ne fogyasszunk!

Ha ezeken kívül a megfelelő fűszerezésre is hangsúlyt fektetünk, akkor nagyon jót teszünk magunkkal és családunkkal, hisz a fűszerek többsége emésztést segítő hatású.

Meghatározó a nap indítása,ami valójában nem a táplálkozással indul, de ez majd egy másik bejegyzés témája lesz.

Reggeli vagy köztes étkezések ajánlatai

1. A legújabb kaja trend a Smoothiebowl,

az az magyarul valami olyasmit jelent: turmix tálban felszolgálva 🙂

Ez egy olyan Smoothie/turmix, amit inkább eszünk, mint iszunk, mivel az állaga egy kicsit sűrűbb. Kiváló reggeli napindító.

És, hogy miből is áll össze a Smoothiebowl?

gyümölcs (banán édesítés és krémesség miatt, avokádó, bogyós gyümölcsök vagy citrusfélék)

leveles zöld (spenót, mángold, leveles kel)

szuperélelmiszer (kendermagliszt, chia mag)

fehérje + zsiradék (mandulavaj, földimogyoróvaj)
folyadék (többnyire növényi tej vagy kókuszvíz)

A banánt és az avokádót frissen tegyük bele, azonban a bogyós gyümölcsöket fagyasztott állapotban, így ez kellemesen hűssé teszi. Nyáron kiváló reggeli lesz a nagy melegben. Leveles zöldek közül olyat válasszunk, aminek semleges íze van. 

– A szuperélelmiszerek tárháza kifogyhatatlan, szinte az egész Smoothiebowl szuperélelmiszerek hada, de ha még pluszban akarunk hozzáadni valamit, akkor kísérletezhetünk kendermagliszttel, spirulinával, búzafű porral, stb.

– Gazdagabbá tehetjük reggelinket, ha adunk hozzá mandulavajat, földimogyoróvajat vagy kesudióvajat kis mennyiségben. Rakhatunk bele lenmagot vagy chia magot is.

– Növényi tejek közül pedig bármelyik megfelel, legyen az kókusztej, zab-, rizs-, mandula- vagy diótej. Mivel sűrű joghurt állaga lesz, a tetejére mindenképpen ajánlok valami ropogtatnivalót!

A hozzávalók tárháza kifogyhatatlan, a fantáziátokra bízom, hogy milyen smoothiebowl-t csináltok magatoknak.

                                     Tortát reggelire?

 Amit a hajdináról tudni érdemes 🙂

A hajdina gabonaként van számon tartva, de valójában a keserűfűfélék családjába tartozik. Igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. E-vitamin, B2-vitamin és B1-vitamin tartalma nagyon jelentős. Kiemelkedően magas az élelmirost-tartalma. Nekem az íze a dióra hasonlít és eddig csak főzve fogyasztottam köretként és lisztként használtam süteményekhez. Aztán egyszer egy főzőtanfolyamon gyümölcsös hajdinatortát készítettük, ami azóta az egyik kedvencem lett. Egy szuper reggeli vagy akár uzsonna is lehet.Hűtőben akár 2-3 napig is eltartható feltéve, ha marad addig belőle.

 2. Gyümölcsös hajdinatorta

 Hozzávalók: 5odkg hajdina,10 dkg kukoricadara, 1-2 mk. kukorica keményítő, 1o dkg datolya, friss gyümölcs – ez lehet körte, alma, barack, mangó

Ízesítéshez : cardamom, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítés: A hajdinát lassú tűzön megfőzzük,friss gyümölcsökkel,datolyával gazdagítjuk. Hozzáadjuk a kukoricadarát és kukoricakeményítőt,a fűszerekkel ízesitjük. Amikor készen van a megfőzött masszát egy tortafomába helyezzük és a hűtőben kihűtjük. A képen látható módon egy tálra helyezzük,a formát levesszük és friss gyümölcsökkel díszítjük. Ha édesebb ízeket szeretsz,akkor kevés mézzel ízesítheted már vagy az elején vagy tálaláskor.

  Chia mag a fogyókúrázók valóra vált álma

 A chia magot már régóta a teljes értékű élelmiszerek közé sorolják. Számtalan pozitív tulajdonsága közül kiemelendő testsúlyszabályozó szerepe. Vízzel érintkezve a nedves chia zselészerű állagú lesz,megduzzad. A zselét víz alkotja,nincsen benne kalória, a szervezetnek azt az üzeneted küldi, hogy jól laktunk. Csökkenti a nassolás utáni sóvárgást, növeli a telítettség érzését. Rostjai pozitívan hatnak a jobb emésztésre.

 3. Zabpelyhes almás chia puding

Elkészítés:  2 dl mandulatejhez 4 kanál zabpelyhet, 1 almát, 2 teáskanálnyi chia magot, kevés mézet, citromot és fahéjat adtam, majd felfőztem. Kesudióval és almával diszítettem.

 A tökéletes chia puding receptje:

A chia pudingnak annyi variációja létezik, ahány ember. Én most egy alap receptet mutatok, és majd azt fogjuk később felturbózni.A tökéletes chia pudinghoz az 1:6 arányt kell betartanunk. Egy egység chia maghoz 6 egység nedvességet kell adnunk. Ez azt jelenti, hogy kb. 1-1,5 ek chia maghoz 1 dl folyadék kell.

Milyen  folyadékot  használjunk?

Én leginkább kókusztejet vagy mandulatejet szoktam használni, de ugyanígy működik szójatejjel, laktózmentessel vagy vízzel. Ha kiválasztottuk a folyadékot, tegyük bele a megfelelő mennyiségű chia magot, nagyon alaposan keverjük össze és egy estére tegyük a hűtőbe, hogy elérjük a kívánt állagot. Ha este megtörtént a varázslat és reggelre kész a pudingunk, akkor már csak az ízesítés van hátra. Ami még belekerülhet:  méz, kókuszreszelék, fahéj, cardamom,kakaópor, vanília.

Ami rákerülhet:  bármilyen gyümölcs – ebben az esetben nem feltétlen kell édesíteni magát a pudingot-, magvak,pl. mandula,kesudió,dió,- kókuszchips. 

A zabkásával sokan nincsenek kibékülve, pedig egy kis kiegészítéssel olyan ízvilágot lehet kölcsönözni neki, amilyet csak szeretnél. Tehát nem lehet kifogás az, hogy Te nem szereted. Ha a banános nem jön be, készítsd el almásan vagy szilvásan! Dobd fel kókuszreszelékkel, mazsolával, fűszerezd fahéjjal, kardamommal. Használd a csodás esszenciákat! Légy kreatív és addig kísérletezz, amíg meg nem találod a számodra legmegfelelőbbet!

 Tipp:

Nyugodt szívvel helyettesítheted a porokat illóolajokkal – csak óvatosan bánj velük, jóval intenzívebb ízhatást adnak, mint szárított társaik.

Próbáld ki bátran a Ginger, Cassia, Cinnamon, Cardamon, Wild Orange, Lemon, Lime, Peppermint, Spearmint vagy akár Lavender illóolajakat a konyhádban is.

Süteményekben,egy smoothie vagy zabkása felturbózására, egy finom kávé vagy tea fogyasztásakor felejthetetlen élményt nyújt neked. Kisérletezz bátran, fedezz fel egy újabb, de annál csodásabb ízvilágot.

 Itt bővebb információt is találsz. https://www.mydoterra.com/eletmodcsere/#/

 

 

 

 

 

Márciusban folytatódik  a több lépcsős rendszerben összeállított program, ahol újra találkozhatsz velem Budapesten.

Jóga,meditáció – a kiegyensúlyozott  élethez 🙂

Ezen a napon már a mozgás is előtérbe kerül egy meditációval lezárva azt. Aztán csupa olyan étellel találkozhatsz ismét, melyek hatására energikusabb, egészségesebb és könnyebb leszel. Ez nem csak fizikai, de mentális oldalról is nagyon sokat ad, így a munkádban, a családod körében és az élet más területein is jobban érezheted a későbbiekben is magad.

 Érzelemkezelő aromatherapy bemutatása –  az érzelmi egészség  helyreállítása, hogy el tudd engedni a terheket, hogy vigaszt és bátorítást találj, vagy inspirációt kapj, hogy újra szenvedéllyel álmodj és éld az életed.

Időpontja: 2018. március, pontos napja egyeztetés alatt.

Helyszín:

Flow Stúdió 1071 Budapest, Murányi utca 61.II.em.13.

https://www.facebook.com/pages/Flow-Stúdió/1602812163266353

Akik pedig lemaradtak az előző programról, itt bővebben informálódhatnak mi is történt aznap?

Iránytű a változtatáshoz 1.

Mitől tűnsz minimum 10 évvel fiatalabbnak? 

Most már biztosan egyre jobban átlátod a lehetőségeket és igazságokat, hogy egy valós eredményért tenni és tenni kell. 🙂

Ha szereted az igazán kemény , de mégis bulis edzéseket, ha szeretnéd megtapasztalni a jóga és a meditáció nyugalmát, ha szereted a szuperebbnél szuperebb ételeket, tuti recepteket, a jobbnál jobb programokat, kirándulásokat, az új kihívásokat, akkor amiről itt értesülhetsz biztosan imádni fogod és részese lehetsz Te is valami nagy kezdetnek!
Vigyázz a testedre,mert ez az egyetlen hely,ahol élhetsz!

Szeretettel üdvözöllek!

Amennyiben érdekel a lehetőség, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot az info@eletmodcsere.hu email címen. Nagy érdeklődéssel és sok szeretettel várlak. 🙂

2 Comments on “Mitől tűnsz minimum 10 évvel fiatalabbnak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*