A világ legszexibb itala – a kurkumás latte

AZ ÉLTETŐ  ARANYTEJ

Sokat hallani, hogy a kurkuma a legjobb gyógyhatású étel a szervezet számára.Indiából ered, de évezredek óta használják a különböző kontinenseken gyógyászati célra. Kurkuminnal készülő étrendkiegészítőket szép számmal találunk drogériákban, patikákban épp a csodálatos jótékony hatása miatt, kapszulánként azonban nagyjából annyi kurkumint tartalmaznak ezek a drága tabletták, mint amennyi egy teáskanálnyi kurkumában van, tehát az Aranytej nemcsak egészséges, de gazdaságos is és még finom is.

Akik olvasták már néhány cikkemet tudják, hogy amennyire lehetséges a betegségek megelőzésében és a kialakult betegségek kezelésében is igyekszem a természetes megoldásokat megkeresni.  Köztudott, hogy a kurkumának számos jótékony hatása van szervezetünkre, de erről az italról azt állítják, hogy megváltoztathatja az életünket. Azonnal elkészítettem én is éiszom azóta is.

 

A kurkuma hatásai:

A belső szervekre, a gerincre, és az ízületekre is jó hatással van. Segít az egészség megőrzésében, tisztítja a bőrt, egyensúlyba hozza a vércukor szintet és a gyógyszerek által sérült idegek helyreállításában is sokat tehet, vértisztító hatása kiemelkedő.

Természetes antibiotikum.

Ha a kurkumát belsőleg használjuk, akkor főzni érdemes, hiszen ekkor jönnek ki a fontos hatóanyagai. Használhatod fűszerként zöldségekhez, levesekhez, de egyik legjobb felhasználási módja az Aranytej, amit napi szinten ihatsz – pl. kávé helyett.

Az Aranytej hatásai:

A kurkumából készült AranyTej segít az ízületi merevség legyőzésében, hiszen egy nagyszerű kenőanyagként működik a szervezet számára. Szó szerint éltető, ugyanis nemcsak a rugalmasság visszanyerésében segít, de rendszeres fogyasztása a vitalitáshoz is hozzáad, hiszen a kurkuma élénkítő hatással is bír.

Az AranyTej sokat segített már azoknak, akiknek ízületeik a jóga gyakorlás kezdetekor sokat reccsennek vagy roppannak, vagy fáj a térdük és nehéz könnyű ülésben ülniük. Így ízületi gyulladás esetén különösen ajánlatos a fogyasztása.

 

Miért használjunk a kurkumához borsot és zsiradékot?

Az emberi test nehezen szívja fel a kurkumint, a kurkuma sárga színét adó vegyületet, amiben sok fontos hatóanyag található, a bors pedig segíti, meggyorsítja ezt a felszívódást. Ezért, ha csak egy picit is, de mindenképpen érdemes hozzá adnunk egy kis borsot a melengető italunkhoz.

Fontos!

A kurkumin felszívódását a zsiradék is elősegíti, ezért kerül egy kevés mandulaolaj is az italba.

 

 

Cayenne-i bors: csíp, gyógyít és zsírt éget

Cayenne-i borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Dr. Richard Shulze, a híres gyógynövényszakértő és természetgyógyász a következőt mondta:

“ Ha mindent meg akarsz tanulni egy gyógynövényről, az a Cayenne-i bors legyen. “

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a Cayenne-i bors, a nevével ellentétben, valójában a chilli paprikák közé tartozik. Ez az oka annak, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kapszaicint – ettől lesz csípős –, aminek zsírégető, gyulladásgátló, emésztésjavító, fejfájásellenes, antibakteriális, vérkeringés fokozó és szívvédő hatását köszönheti.

 Lássuk hát az Aranytej receptet, ahogyan én készítem:

 Hozzávalók :

A kurkuma pasztához:

7 teáskanál kurkuma, 1,5 dl víz, ízlés szerint cayenne-i bors, én ezt használom, hogy miért?, azt hiszem már elolvashattad.

Fogyasztáskor :

  • 1 csésze tej – én növényi tejet használok, mint rizs, zab, kókusz, mandula.

Ha te nem, akkor kérlek legalább termelői tejet keress és ne nyúlj a dobozos és olcsó csodákhoz.

  • 1 kávéskanál mandula olaj

 

Ízesítésre használhatsz  még :

  • ízlés szerint mézet – én nem szoktam használni, a növényi tej édeskés íze nekem bőven elég.
  • Kardamommal – ami az egyik kedvenc fűszerem – vagy fahéjjal ízesítem.

Nyugodt szívvel helyettesítheted a porokat illóolajokkal – csak óvatosan bánj velük, jóval intenzívebb ízhatást adnak, mint szárított társaik.

Próbáld ki bátran a Ginger, Cassia, Cinnamon, Cardamon, Wild Orange, Lemon, Lime, Peppermint, Spearmint vagy akár Lavender illóolajakat a konyhádban is.

Itt bővebb információt is találsz.
https://www.mydoterra.com/eletmodcsere/#/

 

Elkészítés: 

A kurkuma pasztához a vizet egy kis lábasba öntjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kurkumát és  a cayenne-i borsot, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Pár perc az egész. Utána üvegbe tesszük és, ha kihűlt, a hűtőbe téve tároljuk. Fogyasztáskor 2 dl tejet vagy növényi tejet felmelegítünk, csészébe öntünk, hozzáadunk 1 teáskanál kurkuma pasztát, 1 kávéskanál mandula olajat, végül tetszés szerint ízesíheted mézzel, fűszerekkel és fogyaszd melegen.

Egy 40 napos kúrát mindenképp érdemes lehet neked is kipróbálnod, hogy érezd jótékony hatását,ami ígérem nem marad el. Fogyaszthatod reggelente, de akár este lefekvés előtt is.

 Ellenjavallat:

Kerüljék a kurkumát akik:
– vérhígítót szednek, mert fokozhatja a véralvadásgátló hatását
– epeúti elzáródásban szenvednek, mert serkenti az epe kiválasztását
– epekő-fájdalom, sárgaság, akut epés kólika, vagy súlyos máj betegségben  szenvednek.
– mivel a kurkuma méh serkentő hatású, a terhes nők is kerüljék

 

De miért is a világ legszexibb itala?

Ha a kurkuma testes aromáját megfűszerezzük a pikáns fahéjjal és gyömbérrel, majd a végén egy csepp édes ízt is adunk hozzá, az egyveleg egy mámoros, bódító ízvilágba fordul.

A régi korok virgonc kisöregei bőszen fogyasztották pontosan ilyen pajkos célból, nagy étvágyú asszonyaik pedig még kenyérbe is sütötték, csak ne kelljen aludni éjszaka.

Arról nem is beszélve, hogy a cucc koffein-, laktóz- és gluténmentes, tehát a különböző intoleranciákkal küzdők is fellélegezhetnek és elmerülhetnek az arany gyönyörben.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*