Süssünk főzzünk valamit, azt is megmondom,hogy mit? 1.rész

Reformkonyha kalandozásaim

Jó néhány éve már annak, hogy kreativitásom felszabaditásának folyamatában a főzés és sütés segít. Sosem tanultam a főzés és sütés mesterségét és nem is leltem a padláson porosodó, titkos receptkönyvre sem, csupán csak a kiváncsiságom vezérelve indultam el az úton és engedtem, hogy a kezem irányítson. Aztán a folyamatosan érkező kedves visszajelzések, biztatások, az alkotás közben kapott nyugalom és öröm, ami a továbbiakban inspirált és adott biztatást a folytatásra. Így vált az irány az évek során egyre kifinomultabbá, ahol az elsődleges cél mindig az örömszerzés volt és nem az, hogy dobjunk össze gyorsan valami harapnivalót.

Amíg csak elméletben beszéltem az egészséges étkezés fontosságáról, addig szinte mindig süket fülekre találtam, vagy kaptam a tonnányi kifogáshalmazokat. Ilyenkor mindig azon agyaltam, hol is van akkor a megoldás kulcsa? – mert a beletörődés nem az én műfajom.

Így született meg néhány évvel ezelőtt a „ HOME COOKING „ névre hallgató kezdeményezés és belevágtam kiscsoportos főzőtanfolyamaim szervezésébe, ami már az első alkalom után felülmúlta az elképzeléseim, hiszen a gyakorlatban ez nagyon is jól működött.Hatalmas öröm volt számomra látni, hogy röpke néhány óra alatt értékelődnek át az addig berögzült és téves szokások, gondolatok, miközben felejthetetlen hangulatban alkotunk.

Home Cooking – az a bizonyos főzőtanfolyam , mert bizony van az az étel és élet, valamint további lehetőségek is a paprika, paradicsom, hagyma, köretként pedig a rizs és krumpli szegényes ajánlata helyett.

Hiszen a kész és félkész élelmiszerekkel teli világban, ahol a gyártók az időre, az egyszerűségre mutogatva mérgezik az emberiséget elveszik, elrabolják a család legfontosabb szerepét a törődést, a példamutatást , az igazi házi és friss ételek léleksimogató varázsát.

Bizonyára emlékszel még arra az időre, amikor otthon laktál, az édesanyád minden nap meleg étellel várt, megszervezte a vendégségeket és családi összejöveteleket, megsütötte a születésnapi tortákat. Mikor elköltöztél otthonról és önállóan kezdtél el ételeket készíteni, akkor döbbentél rá, hogy bizony a sütés-főzés azért nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek látszik.

Te kitől tanultál sütni-főzni?

Valószínűleg innen – onnan, ahogy én is a kezdetekben – szüleidtől, barátnődtől, szomszédasszonytól, vagy akár az internetről.

Miért?

Azért, mert az iskolákban nem tanítják és, ha szüleidnek, elsősorban édesanyádnak nem volt elég ideje, hogy téged megtanítson, szinte mindent a saját károdon kell most megtanulnod. Biztosan nézed a TV-ben a főző műsorokat, ámulsz az ott ripsz-ropsz elkészült ételcsodákon, de ha nekiállsz, hogy elkészítsd, valahogy mégsem sikerül úgy, ahogy szeretnéd.

Mi hát akkor valójában a problémád?

Biztos vagyok benne, hogy rögtön rávágod: hát az időhiány! Részben igazad is van ebben, de a fő probléma nem az idő, hanem valami egészen más.

Itt folytatjuk hamarosan tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*